Geen stagiaires (no hard feelings), maar echte e-commerce specialisten. Een team van 13 mensen staat voor je klaar!
Als je bezig bent met SEO, heb je vast al eens gehoord over het belang van een goede interne linkstructuur, maar wat is dit precies en hoe zet je een goede interne linkstructuur op? Dat leggen we je uit in dit artikel.
Wat is een interne linkstructuur?
Laten we beginnen bij het begin: wat is een interne linkstructuur eigenlijk? Simpel gezegd gaat het om de manier waarop de verschillende pagina’s op je website met elkaar zijn verbonden door middel van links. Denk bijvoorbeeld aan de menu’s, footer links, maar vooral ook links binnen de content zelf. Deze links helpen niet alleen je bezoekers om makkelijk door je site te navigeren, maar ze spelen ook een belangrijke rol in hoe zoekmachines je site begrijpen en indexeren.
Waarom is een interne linkstructuur belangrijk?
Verbeterde navigatie en gebruiksvriendelijkheid
Een goede interne linkstructuur maakt het voor je bezoekers makkelijker om de informatie te vinden die ze zoeken. Ze hoeven niet eindeloos te klikken of de zoekbalk te gebruiken, omdat je ze direct naar de relevante pagina’s leidt. Dit verhoogt de gebruiksvriendelijkheid van je site, wat weer kan leiden tot een lagere bounce rate en hogere conversie.
Betere indexering door zoekmachines
Zoekmachines zoals Google gebruiken bots om je website te scannen en te indexeren. Een duidelijke en logische interne linkstructuur helpt deze bots om alle pagina’s van je site te vinden en te begrijpen hoe ze met elkaar verbonden zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je site beter wordt geïndexeerd en daardoor hoger in de zoekresultaten komt.
Meer waarde voor je content
Door slim interne links te plaatsen, kun je de waarde van je content verhogen. Stel, je hebt een populaire blogpost die veel bezoekers trekt. Als je in die blogpost linkt naar andere relevante pagina’s binnen jouw webshop, verspreid je de ‘link juice’ en vergroot je de kans dat ook die pagina’s beter gaan scoren.
Gebruik van anchors
De anchors, oftewel de klikbare tekst van een link, geeft zoekmachines een idee van de inhoud van de gelinkte pagina. Door relevante en beschrijvende anchors te gebruiken, help je zoekmachines beter te begrijpen waar je pagina’s over gaan. Dit kan bijdragen aan betere SEO-posities.
Hoe bouw je een interne linkstructuur?
Nu je weet waarom een interne linkstructuur zo belangrijk is, vraag je je waarschijnlijk af hoe je dit het beste kunt aanpakken. Hier zijn een paar tips:
Maak een duidelijke hiërarchie
Begin met het opzetten van een duidelijke hiërarchie voor je site. Dit betekent dat je je belangrijkste pagina’s (zoals je homepage, categoriepagina’s en productpagina’s) makkelijk vindbaar maakt en vanaf deze pagina’s linkt naar subpagina’s en blogposts.
Gebruik links in je content
Contextuele links zijn links die je plaatst binnen de content zelf, zoals in een blogpost. Deze links zijn vaak het meest waardevol omdat ze in de context van relevante info staan. Zorg ervoor dat je linkt naar andere interessante pagina’s die je bezoekers ook leuk vinden.
Vermijd te veel links
Het kan verleidelijk zijn om overal links te plaatsen, maar overdrijf het niet. Te veel links kunnen verwarrend zijn voor je bezoekers en kunnen ook door zoekmachines als spammy worden gezien. Net zoals bij linkbuilding is het in dit geval belanrijk om te focussen op kwaliteit in plaats van kwantiteit.
Houd je links up-to-date
Een goede interne linkstructuur is geen eenmalig klusje. Het is belangrijk om regelmatig je links te checken en te updaten. Verwijder gebroken links en voeg nieuwe links toe waar nodig om je site fris en relevant te houden. Daarnaast zal je in de meeste gevallen ook extra content gaan toevoegen aan je website. Het is slim om ook deze content vervolgens weer te voorzien van interne links.
Hoysem staat voor je klaar
Bij het opzetten en optimaliseren van een goede interne linkstructuur komt best wat kijken en ook moet je weten waar je mee bezig bent. Gelukkig staat Hoysem voor je klaar om je hierbij te helpen. Als pro’s in de e-commerce en SEO weten we precies hoe je een effectieve linkstrategie opzet die zowel goed is voor je bezoekers als zoekmachines. Wij zorgen ervoor dat dat je pagina’s optimaal met elkaar in verbinding staan.
Knallen met e-commerce? Let’s talk
Tijd voor het echte werk. Geen bullsh*t, alleen eerlijk advies. Wil je met jouw e-commerce business op Champions League-niveau spelen? Laten we dan even vrijblijvend kennismaken!